2009. december 22., kedd

...és megint karácsony van..

Nálunk karácsonykor isszuk is, meg visszük is (vendégségbe) az alábbi finomságot:

CSOKIFLIPP Manci-módra!

Most pedig, ha ízlett a kontyalávaló, akkor megosztom Veled nagyanyám 60 éves receptjét!
Gyerekként sokszor segítettem elkészíteni a sok finom süti mellett, a tojáslikőrt és a csoki flippet is, hogy majd ha „felnövök” én is el tudjam készíteni.
A „csoki flipp” elkészítése igazán nem ördöngös, hamar összeüthető, csak érdemes hagyni, hogy a belevalók összeérjenek, akkor finomabb – hát, nálunk soha nem volt ideje „megérni”

Kb. 1 literes mennyiséghez, az alábbiak kellenek:

4-5 evőkanál jó minőségű (majdnem fekete) kakaót elkeverek 4-5 evőkanál kristálycukorral, és kb. 1,5 dl vízben a cukor olvadásáig főzöm. A folyadékmennyiség változó lehet, mert a kakaó és a kristálycukor összekeverése eleinte elég macerás, de az apránként hozzáadott víz kissé folyósabbá teheti! Manci nagyanyám mindig megbolondította egy kis fahéjjal, szegfűszeggel, igazi vanília rúddal is – ezekkel azonban vigyázni kell, mert ha sok van belőlük, akkor elvész a „csoki íz” – ezért én csak kevés fahéjat használok!
Ha a kakaós massza kihűlt, akkor 2 kis doboz kondenzált tejet (manapság 2-3 tubus sűrített tejet) öntök bele, miközben kis habverővel kevergetem, hogy sima és egyenletes maradjon az állaga. A sűrített tej v. kondenzált tej, ha nem édesített, akkor az elején kicsivel több cukrot lehet hozzáadni. Ezt követően, kb. ½ l finom, jó minőségű rumot keverek hozzá, de ez lehet pl. konyak is. A sűrített tej és az alkohol miatt sokáig eláll! ? Nálunk nem! Nálatok?
Tálaláskor érdemes egy nagyobb likőröspoharat elővenni, abba rejts bele egy szem meggyet, és erre öntsd a flippet!!!!! Ez már az évek során alakult így, a család nagyon díjazta az ötletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése